Mandulás-narancsos zserbó

Az a legjobb étel, amit szeretettel készítünk. 🙂

A zserbó sokak kedvence, hagyományos édesség, melyet megtalálunk mindig a cukrászdák pultjában, viszont gluténmentesen elég nehéz beszerezni. Így hát az a legjobb, ha otthon készítjük el. Szerény véleményem szerint, amúgy is az otthoni süteményeknek nincsen párja, sokkal finomabbak. 🙂

Az igazi, a tökéletes, a vékony tésztás finomság, mely telis-tele mandulával és házi baracklekvárral, megspékelve egy kis naranccsal, igazán csábító gluténmentes zserbó desszert, nemcsak ünnepekre, hanem a hétköznapokban is elvarázsol bennünket. 🙂

A Nagyi féle receptet, most átalakítottam gluténmentesre, és mivel a lányom a magyar dióra is allergiás, így mandulával készítettem el. Isteni finom lett, érdemes elkészíteni, bátran ajánlom mindenkinek… 🙂



Mandulás-narancsos zserbó gluténmentes

Hozzávalók:
(közepes tepsi)

280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék

220 g rizsliszt

4 púpos ek cukor

egy csipet Himalája só

½ kk sütőpor

½ kk szódabikarbóna

25 dkg margarin

Majd hozzáad:

2 db tojás sárgája

5 púpos ek tejföl

friss élesztő fele – elmorzsolva

egy nagy csipet cukor

Töltelék:

300 g őrölt mandula

2 db nagy narancs héja – reszelve

1 csomag vaníliás cukor

4 ek cukor

házi baracklekvár

Csokoládé máz:

10 dkg étcsokoládé

3 dkg vaj

Tetejére:

mandula pehely



Mandulás-narancsos zserbó

elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Az őrölt mandulát tegyük egy tálba, adjuk hozzá a narancs reszelt héját, a cukrot, vaníliás cukrot, és morzsoljuk össze a kezünkkel, hogy mindenhová jusson a narancshéjból. Majd tegyük félre.

Majd a kétféle lisztet, cukrot, sót, sütőpor, szódabikarbóna egy szitán átszitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a kockára vágott hideg margarint, és morzsoljuk össze.

Ezt követően, adjuk hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, és morzsoljuk bele a friss élesztő felét, és rá egy nagy csipet cukrot. Majd jól dolgozzuk össze a kezünkkel.



Ezután mérjük le egy mérlegen a tészta mennyiségét, és osszuk el 4 egyforma mennyiségű tésztára.

*Majd lisztezett (Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék) deszkára tegyük ki az egyik tésztát, és nyújtsuk ki, egy belisztezett nyújtófa, vagy sodrófa segítségével, olyan méretűre, mint a közepes tepsi mérete. Én ezt úgy szoktam lemérni, hogy amikor nagyjából kinyújtottam a tésztát, ráhelyezem a tepsit és kb. látom, hogy kell igazgatnom a tészta méretén vagy sem.

Majd gyors mozdulatokkal tekerjük fel a nyújtófára a tésztát, és az odakészített tepsibe helyezzük bele, a szélét igazgassuk el, ha túl kilógna, vágjuk le, és adjuk a következő tésztakupachoz.

Ha ezzel is elkészültünk, akkor kenjük meg jól házi baracklekvárral, majd szórjuk meg a cukros-narancsos mandulával.



Ezután jöhet a következő *tészta kinyújtása a fentieknek megfelelően, majd helyezzük bele a tepsibe (amibe benne van már az első tészta megkenve) majd jöhet a lekvárral megkenés és a mandulaszórás. Majd így járjunk el a harmadik tésztával is. És a negyedik tésztával is, de itt már nem kenjük meg lekvárral a tetejét és mandulával, hanem megszurkáljuk egy villa segítségével, hogy a gőz távozni tudjon.

Ezután tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 25-40 percig. Nekem a gázsütőmön 35 perc kellett. Akkor jó, amikor szép aranybarna a teteje.  Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.



Majd készítsük el a csokoládémázat. Az étcsokoládét gőz felett olvasszuk meg a vajjal együtt, jól keverjük át, majd csurgassuk a teljesen kihűlt mandulás zserbóra, és egy kenőlapáttal igazgassuk el szépen.

A tetejét szórjuk meg mandula pehellyel, mentával díszítve kínáljuk kedves családunknak, vendégeinknek ezt az isteni finom gluténmentes mandulás narancsos zserbót.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/glutenmenteskonyha.klarissza/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , ,
Tovább a blogra »