A különleges: Sacher-torta

Kényeztető finomság!

A Sacher-torta az osztrák gasztronómia egyik legismertebb süteménye.

Egyfajta csokoládétorta,  amely két réteg sűrű, nem túl édes csokoládés piskótatésztából és a közöttük lévő vékony réteg sárgabaracklekvárból áll. A tetejét és az oldalát csokoládé-bevonat borítja. Ezt a finom híres süteményt, most már Ti is élvezhetitek, gluténmentesen fogyaszthatjátok. És ha elkészítitek, észre se fogjátok venni, hogy gluténmentes.

Kiváló vendégváró finomság, sőt az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Kezdőknek is ajánlom, mert tényleg egyszerű elkészíteni.



Sacher-torta sárgabaracklekvárral gluténmentes recept

Hozzávalók:

Tészta:


2 dkg vaj

10 dkg étcsokoládé

3 ek Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék

1 ek rizsliszt

1 ek kakaópor

1 púpos kk sütőpor

1 csipet *Himalája só

5 db tojás

4 ek kristálycukor

10 dkg vaj – szobahőmérsékletű

8 dkg porcukor

Csokoládémáz:

100 ml tejszín

30 ml levendula méz

12 dkg étcsokoládé

1 kk-nyi vaj

Torta közé:

házi baracklekvár



Sacher torta sárgabaracklekvárral

elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Ezután gőz felett olvasszuk meg az étcsokoládét és tegyük hozzá a vajat, majd ha jól felolvadt keverjük el, és tegyük félre.

A kétféle lisztet, a sütőport, a kakaóport és a sütőport mérjük ki, keverjük össze és szitáljuk át egy tálba.

A tojásfehérjét egy kis csipetnyi sóval kezdjük el felverni, egy robotgép segítségével, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá. Ha elkészültünk, tegyük félre.



Ezt követően, a vajat a porcukorral tegyük egy tálba és a robotgép segítségével, keverjük habosra. Majd adagoljuk hozzá egyesével a tojássárgáját és szintén jól keverjük el.

Ezután adagoljuk hozzá a kihűlt csokoládét, keverjük el, majd a kakaós lisztet és szintén jól keverjük össze a robotgép segítségével.

Majd a tojásfehérje hab negyedét adjuk a masszához, és egy fakanál segítségével, jól keverjük el. Itt nem kell még óvatosan kevergetni, ez a hab mennyiség fellazítja egy kicsit a masszát. Ha elkevertük jöhet hozzá a többi tojásfehérje hab, itt már óvatosan keverjük el a fakanál segítségével, hogy levegős maradjon a kakaós massza.



Ha elkészültünk, öntsük egy sütőpapírral kibélelt (csak az alját kell) tortaformába, én 26 cm használtam, és öntsük bele a sacher torta kakaós-csokoládés masszáját.

Ezt követően, tegyük az előmelegített sütőbe és 20-25 percig süssük, tűpróbát végezzünk. Nekem a gáztűzhelyemen 20 perc kellett.

Ha megsült a gluténmentes sacher torta, akkor hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk ketté, és kenjük meg házi baracklekvárral a közepét.



Majd készítsük el a csokoládémázat:

Gőz felett olvasszuk, kezdjük el felolvasztani az étcsokoládét az 1 kk-nyi vajjal. Közben, keverjük össze a mézet, tejszínt és azt is adagoljuk hozzá. Majd ha felolvadt teljesen, keverjük el simára, és öntsük a torta tetejére, és simítsuk el.

Tegyük a hűtőbe kb. 1-2 órára. De aki nem bírja ki, mint én, azonnal is ehet belőle egy szeletet, vagy akár többet. 🙂

Kedves egészségetekre! 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/glutenmenteskonyha.klarissza/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , ,
Tovább a blogra »